DMS
- COVID-19 SONRASI DİŞ HEKİMLİĞİ 1
- COVID-19 SONRASI DİŞ HEKİMLİĞİ 2
- Dişhekimliğinde Kamu Alımları
- DMS OLARAK KORONA VİRÜS ve BENZERİ RİSKLER İLE İLGİLİ MÜCADELENİN DÜNÜ BUGÜNÜ VE YARINI
- Hakkımızda
- İlgili Linkler
- Kamu Alımlarında Güncel Duyuru
- Sahte Dişhekimliği
- Ünit Satın Almak
Menü
İletişim
Ara
Kliniklerde insan sağlığı ve can güvenliği
Ülkemiz ağız ve diş sağlığı teşhis ve tedavi birimlerinde insan sağlığı, can güvenliği her gecen gün önemini bir kez daha arttırmaktadır.
En küçük yapılaşmalar olan muayenehanelerden fakültelere kadar, özellikle son günlerde yaygınlaşan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerini de kapsayan bir çok birimde sağlık personelinin yanı sıra hasta ve yakınlarının sağlığı ve can güvenliği riskleri oldukça yüksek noktalardadır. Bilindiği gibi bu risk faktörleri de;
Hijyen , Basınçlı kaplar , Elektrik enerjisi güvenligi , Yangın , Deprem , İlk yardım , Radyasyon…..gibi başlıklarda ele alınabilir.
Söz konusu birimlerimizdeki bu sorunların asgari noktada tutulmasında sorumluluklarımız vardır.
Özellikle son günlerde yaşanan yangın olayları nedeniyle bu konuya biraz değinelim.
Yaşam ortamlarımızın geneli için söz konusu olan bu riski önlemek veya asgariye indirmek için neler yapılabilir.
* Her yapının kendi ve çevresel faktörleri kendine özgün olacağından her şeyden önce bir uzman ya da deneyimli biri tarafından mevcut alanın risk analizinin yapılma gereği vardır.
* Yanıcı ve patlayıcı maddeler yaşam ve çalışma ortamından uzak tutulmalı ya da izole edilmelidir.
* Mevcut elektrikli cihazların kullanma koşullarına özen gösterilmeli cihazların özgün güvenlik elemanlarının aktif olmasına dikkat edilmeli,
* Elektrikli cihazların şebekeye bağlantı noktalarında her hangi bir sorun ( Gevşeklik, kırıklık , açıklık ) olmamalı.
* Eski tesisatlar, geçen zaman ve artan enerji yükleri nedeniyle mevcut yükü kaldıramaz olur ve tesisata aşırı yük biner. Bakımsız ve Güvenlik önlemleri alınmamış bu tip tesisatlar yangına ilk davetiyeyi çıkaran etkenlerdendir.
* Artan yükler nedeniyle bilinçsizce arttırılan sigorta dirençleri muhakkak ve acilen müdahale edilmesi gereken durumlardır. ( Sonuçları kaçınılmazdır , örnek; ek iki foto )
* Yapı içindeki elektrik tesisatı, mevcut güçler kapsamında standartlara uygun malzeme ve yetkin teknik personelce uygulanmalı ya da kontrol edilmelidir.
* Etkin bir topraklama sağlanarak Kaçak akım için güvenlik elemanları kullanılmalı
* Yangın alarmları devrede olmalı,
* Yangın söndürme araçları her an kullanıma hazır olmalı , ilk müdahale için yangın tüpleri uygun yerlerde ve kullanma ömrünü geçirmemiş olmalı.
* Yangın esnasında insan tahliyesi ne kadar önemli ise oluşan dumanın tahliyesi de bir o kadar önemlidir. Bu eylemlerin gerçekleştirilebilmesi için alt yapısı oluşturulmalı , eylemler planlanmalıdır.
* Eğitim; Donanımların yeterli olması eğitimsiz bir personel için hiçbir anlam ifade etmez ve risk azalmaz. Bu nedenle görev dağılımının yanı sıra tatbikatlı teknik eğitim belli peryotlarda yapılmalıdır.
* Denetim; Yapı içi ve yapı dişi denetim bu riskin takibi için gerekliliktir.
Yeni yapılanmalarda yangın yönetmeliğine uyulma zorunluluğu vardır. Mimari yapı , Mekanik ve Elektrik ayrıntıları da bu konunun en önemli ayrıntılarından olduğu için Mimari yapı ile mekanik ve elektrik tesisatlarının uyumluluğu sağlanmalıdır. Doğru projelerin yani
sıra proje tastik ve uygulama sorumluluklarında maksimum hassasiyet gösterilmeli, Özellikle Mimar ve Mühendis odalarından bu konuda yararlanılmalıdır.
Yangın, tek bir yanlışın tüm değerleri yok edebileceği bir felakettir. Zararları asla telafi edilemez.
Ibrahim Belenlioglu 28.05.2009
Mak. Muh.